اجرت المثل ایام زوجیت (0 تا 100 اجرت المثل را بدانید)
ازدواج و نکاح یک عقد و قرارداد است. پس به مانند سایر عقود وظایف و حقوقی برای طرفین عقد نکاح ایجاد می شود. همه می دانیم که زن به محض جاری شدن صیغه عقد نکاح مالک تمام مهریه می شود.
اما حقوق مالی زن تنها به مهریه محدود نمی شود. یکی از حقوق مالی زن که در این سالها بسیار از سوی خانم ها مورد توجه می باشد، اجرت المثل ایام زوجیت می باشد.
زوجه وظایفی در مقابل شوهر دارد این وظایف در قالب تمکین عام و تمکین خاص قرار می گیرد. پس ابتدا باید به 2 مفهوم مذکور اشاره کنیم:
تمکین عام چیست؟
یعنی اقدامات و کارهایی که زن مطابق قانون و شرع و عرف جامعه ایران، باید برای شوهر خویش انجام دهد. از جمله آنها عدم خروج زن از خانه بدون اذن و آگاهی شوهر می باشد
این نکته یک حقیقت است که زن طبق قانون و عرف ما بدون آگاهی شوهر نمی تواند و نباید به مکانی برود. این یکی از وظایف زن در قبال شوهر می باشد. از دیگر وظایف زن تمکین خاص از شوهر است . در صورتی که نیاز به وکیل تلفنی رایگان 24 ساعته دارید با ما تماس بگیرید تا تمامی مراحل را برایتان بازگو کنیم.
تمکین خاص یعنی چه؟
زن موظف به برقراری رابطه زناشویی و جنسی با شوهرش می باشد دقت کنید این یک وظیفه است. بنابراین هیچ زنی نمی تواند از رابطه زناشویی با همسر خویش امتناع کند اگر چنین باشد.
اجرت المثل زندگی مشترک چیست؟
اگر زن به به غیر از دو عمل مذکور یعنی تمکین عام و خاص کاری برای شوهرش انجام دهد (مانند آشپزی و نگهداری از فرزندان و نظافت منزل و …) در حالی که وظیفه وی نبوده است. این کار را هم به درخواست شوهرش انجام داده در حالی که اصلاً قصد تبرع نداشته است. در این حالت شوهر باید برای کارهایی که زن در خانه انجام داده است. هزینه و دستمزد پرداخت کند. به این دستمزد اجرت المثل ایام زوجیت می گویند.
قصد تبرع
حال سوال این است که تبرع چیست؟
اصلا منظور از قصد تبرع برای زوجه چیست؟
تبرع را در لغت به رایگان و مفت و بدون دستمزد معنا کرده اند . یکی از مهمترین شروط تعلق گرفتن اجرت المثل ایام زوجیت قصد تبرع نداشتن است. به این معنا که زن کارهایی را که انجام داده است. ولی جزء وظایفش نبوده است. را به قصد رایگان و بدون دستمزد انجام نداده است. و بابت آنها دستمزد مطالبه می کند.
شرایط تعلق گرفتن اجرت المثل به زن
همانطور که ذکر شد اجرت المثل ایام زوجیت یکی از حقوق مالی مهم برای زن است اما همه زنها مستحق دریافت اجرت المثل ایام زوجیت نیستند.
اجرت المثل ایام زوجیت چگونه به زن تلق می گیرد :
1- اولین شرط آن است. که زن کارهایی را که انجام داده مطابق قانون جزو وظایف او نباشد. از جمله غذا پختن، شاید کمی عجیب و البته جالب باشد. که بدانید زن هیچ وظیفه ای برای پختن غذا و نظافت منزل ندارد.
شاید در عرف جامعه ما این اعمال مخصوص زنان باشد. اما واقعیت آن است که نظافت منزل مشترک یا حتی شیر دادن به فرزند هم جزو وظایف زن نیست. و می تواند آنها را انجام ندهد.
2- دومین شرط آن است که زن این کارها را به درخواست و خواسته مرد انجام دهد. یعنی غذا پختن و نظافت منزل از طرف شوهر درخواست شده باشد. و زوجه با درخواست مرد این اعمال را انجام داده باشد.
3- یکی از شروط مهم که می تواند نتیجه و رای را تغییر دهد. اثبات وجود قصد تبرع در زن است. یعنی اثبات شود که زوجه تمامی این اعمال و کارها را که جزو وظایفش نبوده را رایگان و با نیت بدون اخذ دستمزد انجام دهد.
در طلاق، اجرت المثل چگونه محاسبه می شود؟
آخرین شرط از شروط تعلق گرفتن اجرت المثل آن است که طلاق و جدایی می بایست از طرف مرد باشد. این یعنی اگر زن درخواست طلاق را با کمک وکیل خانواده تنظیم و ثبت نماید دیگر حق مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت را ندارد .
در طلاق توافقی هم همانطور که از نامش پیداست زن و شوهر در رابطه با مسائل مختلفی از جمله مهریه و نفقه و اجرت المثل با یکدیگر توافق می کنند. در طلاق توافقی ممکن است که زن تمام اجرت المثل را ببخشد. یا همه آن را از شوهر بخواهد. بستگی به توافق مابین زن و شوهر دارد.
نحوه محاسبه اجرت المثل ایام زوجیت
هیچ قانونی وجود ندارد که میزان و مقدار معین اجرت المثل راتعیین کند. یعنی نمی توان معین کرد که اجرت المثل زن در سال 99 به طورنمونه 50 میلیون تومان باشد ، خیر چنین چیزی نیست.
اجرت المثل بعد از فوت شوهر
حتی پس از مرگ شوهر نیز اجرت المثل به راحتی و به واسطه وکیل خانواده قابل مطالبه می باشد. و از میزان ترکه و دارائی شوهر حقوق و دستمزد زن پرداخت می شود.
اجرت المثل زن در عقد موقت
در ازدواج موقت زن اصلا حق دریافت اجرت را ندارد. مگر آنکه در ضمن عقد نامه با یکدیگر بر پرداخت اجرت در ضمن عقد توافق کرده باشند. در صورت توافق زوجه در عقد موقت نیز می تواند با مراجعه به وکیل متخصص برای مطالبه اجرت المثل عقد موقت اقدام کند.
حکم جلب
پس از تشکیل جلسه دادرسی اگر مرد محکوم به پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت شود. باید در ظرف مدت معین که معمولاً یک ماه از تاریخ صدور حکم است باید نسبت به پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت اقدام کند. چنانچه در مدت زمان تعیین شده حقوق و دستمزد زن را پرداخت نکند زوجه می تواند به کمک وکیل دادگستری حکم جلب مرد را بگیرد اما مرد نیز می تواند برای فرار از حکم جلب و جلوگیری از صادر شدن حکم جلب به کمک وکیل حقوقی درخواست اعسار دهد. به محض ثبت دادخواست اعسار حکم جلب تا زمان نهایی شدن نتیجه پرونده اعسار متوقف خواهد شد.
روند رسیدگی به اجرت المثل ایام زوجیت
ابتدا باید از کارشناسان حقوقی متخصص مشاوره حقوقی اخذ نمایید ، سپس نسبت به تهیه مدارکی همچون کپی شناسنامه و سند ازدواج یا نکاح اقدام نمایید .
مرحله بعد مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و تنظیم و ثبت دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت می باشد. بعد از مدتی پیامک یا ابلاغیه حاوی زمان تشکیل دادگاه و جلسه رسیدگی از طریق پیام یا سامانه ثنا به شما یا وکیل شما ارسال می شود.پس از صادر شدن حکم قطعی مرد باید دستمزد زن را در مهلت تعیینی مقرر پرداخت نماید.
در غیر این صورت جلب خواهد شد همچنین زن می تواند اموال و دارایی شوهر را توقیف نماید. توقیف اموال برای جلوگیری از انتقال مال به دیگری در حین رسیدگی است .
نحوه استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی برای اجرت المثل
برای این منظور شما باید دادخواست تامین خواسته را ثبت نمایید. برای توقیف اموال شوهر 2 راه وجود دارد یکی مطرح نمودن تامین خواسته در ضمن همان دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت و دیگری ارائه یک دادخواست دیگر و جداگانه برای توقیف اموال شوهر می باشد.
با این اقدام در صورتی که مرد نسبت به پرداخت تعهدات مالی خود از جمله نفقه و مهریه و اجرت المثل ایام زوجیت بی اهمیت باشد و در مهلت معین دستمزد و حقوق زن را پرداخت نکند. دادگاه می تواند اموال مرد را به مزایده بگذارد. در صورتی هم که مرد هیچ مالی نداشته باشد ناچاراً حکم جلب وی صادر می شود. مگر اینکه زوج درخواست اعسار دهد که در صورت اثبات، حکم جلب لغو می گردد.