حق طلاق زن چیست ؟ همه چیز را یکجا بدانید
مسلما بارها با چنین اصطلاحی مواجه شده ایم. بهتر است همین ابتدای کار بگوییم که این اصطلاح کاملا اشتباه بوده و اثر حقوقی ندارد. چرا که حق طلاق صرفا در اختیار مرد بوده و قابل واگذاری نخواهد بود. وی صرفا قادر است وکالت در حق طلاق را به دیگری از جمله زن انتقال دهد. و از این رو اختیار مطلق و یا معلق در خصوص حق طلاق را برای وی ایجاد نماید.
اعطای وکالت در طلاق به طلاق توافقی می انجامد. یعنی در این جا نیز طلاق در اختیار ذاتی زوجه قرار نمی گیرد.
بلکه به گونه ای رضایت دو جانبه اشاره دارد. که در قالب یک قرارداد اولیه صورت گرفته است. این قرارداد ممکن است سال ها پیش از وقوع طلاق صورت گرفته باشد. و یا اینکه صرفا برای انجام طلاق توافقی و در یک بازه زمانی کوتاه رخ دهد. در ادامه به توضیح تفصیلی این مبحث خواهیم پرداخت. در صورتی که نیاز به وکیل تلفنی رایگان دارید با ما تماس بگیرید تا تمامی مراحل را برایتان بازگو کنیم.
حق طلاق چیست؟
حق طلاق بدین معناست که انحلال زندگی مشترک در اختیار مرد بوده و صرفا وی قادر به اتمام رسمی و قانونی زندگی زناشویی خواهد بود. موسسه پیام مشاور در زمینه مشاوره طلاق رایگان میتواند بهترین گزینه برای دریافت مشاوره آنلاین و تلفنی برای حل مشکلات شما باشد.
این حق کاملا ذاتی و غیر قابل واگذاری است و به صرف عقد نکاح برای مرد ایجاد می گردد. اما همانگونه که انسان می تواند تمامی اعمال حقوقی را به وکالت واگذار نماید، حق طلاق نیز قابل وکالت خواهد بود. در این صورت تمامی شرایط عقد وکالت بر آن حاکم است.
اغلب وکالت های صورت گرفته در این زمینه در اختیار زوجه قرار گرفته اند اما با توجه به شرایط وکالت، قابل واگذاری به دیگران نیز خواهد بود. لازم به ذکر است که وکالت در طلاق به معنای از بین رفتن حق طلاق برای مرد نبوده و وی همچنان قادر به استفاده از حق خویش می باشد.
اما در این صورت طلاق به صورت رجعی صورت می گیرد و از محدوده طلاق بائن خارج می گردد. (طلاق رجعی طلاقی است. که در زمان عده بتوان از طلاق رجوع کرد و بدون اینکه نیاز به عقد ازدواج دیگری باشد ، زندگی مشترک را ادامه داد.)
انواع وکالت در طلاق برای زوجه
وکالت در طلاق ممکن است به دو صورت مطلق و تام و یا معلق و مشروط صورت گیرد. وکالت در طلاق اگر به صورت شرط ضمن عقد نکاح باشد. صرفا مطلق است اما اگر در یک قرارداد رسمی در دفترخانه تنظیم گردد ممکن است معلق و یا مطلق باشد.
وکالت مطلق به معنای اختیار تمام و کمال زوجه در خصوص درخواست طلاق و دریافت حکم طلاق و آثار مادی آن است اما وکالت معلق مشروط به ایجاد شرایط خاصی جهت اعمال حق وکالت است.
برای نمونه شرط می شود که زون درصورتی که مهریه خود را ببخشد مستحق استفاده از این حق خواهد بود یا زوجه بعد از 10 سال زندگی مشترک حق استفاده نمودن از این حق را دارد. در غیر این صورت زن وکیل در طلاق نخواهد بود.
وکالت یک عقد جایز است و هر کدام از طرفین در هر زمانی که بخواهند می توانند آن را فسخ نمایند اما چگونه می توان وکالت در طلاق را غیر قابل فسخ نمود؟
در ادامه به توضیح تفصیلی انواع وکالت و وکالت بلا عزل خواهیم پرداخت.
وکالت مطلق و یا تام چیست؟
وکالت مطلق نوعی قرارداد دو جانبه است. در وکالت مطلق هیچ گونه قید و شرطی در خصوص نحوه انجام و وقوع وکالت اعمال نمی گردد و وکیل می تواند بدون هیچ گونه محدودیتی اعمال مربوط به موضوع قرار داد را به انجام برساند. این وکالت به وکالت تام نیز شهرت دارد.
وکالت مطلق در طلاق نیز بدین معنا بوده و به حق زوجه در خصوص طلاق بدون عذر موجه دلالت دارد. اصولا بسیاری از حقوق مربوط به حق طلاق که زوجه تصور می کند در زمره وکالت مطلق قرار دارد. در حالی که اغلب وکالت های اعطا شده با سوء استفاده از ناآگاهی زن و یا به صورت سهوی، در مجموعه وکالت مطلق قرار نمی گیرند.
این نوع وکالت با ایجاد مسائل بسیاری برای زوج همراه بوده و بسیاری از مردان را در شرایط سختی قرار داده است. چرا که زن علاوه بر حق مطلقه نمودن خود حق دریافت مهریه و مطالبه اجرت المثل و نفقه پرداخت نشده و نفقه دوران عده را نیز دارا خواهد بود.
در ضمن این نکته را نباید فراموش کرد که زوجه در ضمن وکالت در طلاق باید حق توکیل به غیر را نیز اخذ نماید. یعنی بتواند از جانب خود وکیلی برای پیگیری امور طلاق وجدایی به خدمت بگیرد. حق طلاق و وکالت در طلاق بدون داشتن حق توکیل به غیر فایده ای ندارد.
وکالت مقید، معلق و یا محدود به چه معناست؟
وکالت مقید در طلاق یکی از بهترین صور اعطای وکالت به زوجه است. اصولا این وکالت به انصاف نزدیک تر بوده و با مسائل چندانی برای زوج همراه نمی باشد.
وکالت مقید به معنای مشروط بودن وکالت است و بدین معناست که حق زن مبنی بر درخواست طلاق تحت شرایط درج شده در قرارداد وکالت قرار دارد و با توجه به مندرجات آن محدود شده است.
وکالت مقید با توجه به توافق زوجین صورت می گیرد اما در اغلب موارد زوج موافقت می کند که اگر درخواست طلاق مبتنی بر دلیل موجهی نباشد، طلاق با بذل مهریه صورت گیرد. علاوه بر مهریه ممکن است بذل دیگر حقوق مالی نیز مد نظر قرار بگیرد. با این حال درج شروط انحصاری نبوده و همین که در چارچوب قوانین موضوعه قرار داشته باشند، کفایت می کند.
بسیاری از مردان در زمان مواجهه با درخواست وکالت در طلاق، چنین وکالتی را پذیرفته و اصولا حاضر به پذیرش وکالت مطلق نمی گردند. این وکالت به وکالت محدود و مشروط نیز شهرت یافته است.
وکالت قابل عزل چیست؟
وکالت در صورت عادی و حقوقی خود قابل فسخ است و می توان وکیل را عزل نمود. این امر در خصوص وکالت در طلاق نیز صادق است. جایز بودن عقد وکالت باعث شده است تا این نوع قرارداد در صورت درخواست موکل و در موارد نادر، در صورت درخواست وکیل فسخ شده و وکالت وکیل نیز منحل گردد. چنین وکالتی را وکالت قابل عزل می نامند.
وکالت بلا عزل چیست؟
بلاعزل بودن وکالت هرگز در قالب عقد وکالت قابل انجام نبوده و چنین شرطی دارای اثر حقوقی نخواهد بود. اما اعطای وکالت بلاعزل از طریق یک عقد لازم قابلیت اجرایی یافته و اثر حقوقی می یابد. بنابراین در صورتی که قصد دارید شرط وکالت بلا عزل را در حق طلاق خود داشته باشید.
باید طی یک عقد غیر قابل فسخ که عقد اولیه است این کار را انجام دهید. بهترین کار این است که این شرط در قباله نکاح درج گردد چرا که عقد نکاح گونه ای از عقود لازم است. طرفین قادر به فسخ آن بدون بروز شرایط فسخ نکاح نخواهند بود.
مزایای وکالت در طلاق برای زوجه
دریافت وکالت در طلاق برای زوجه با مزایای مناسبی همراه است. اگر این وکالت تام و یا مطلق باشد بسیار بهتر است چرا که وکالت مشروط و یا معلق همچون درخواست طلاق بدون وکالت با مسائل بسیاری برای زوجه همراه است.
زنی که وکالت در طلاق دارد می تواند با مراجعه به وکیل دادگستری، مراحل طلاق را بدون نیاز به حضور زوج در دادگاه خانواده سپری نموده و حکم مناسب را دریافت نماید بی آنکه مجبور باشد از حقوق خود همچون مهریه چشم پوشی کند.
اغلب وکالت های معلق در قابل بذل مهریه صورت می گیرد. بنابراین می توان گفت نتایج مطلوبی برای زوجه به دنبال نخواهد داشت. چرا که بسیاری از زنان بدون دریافت وکالت در طلاق و صرفا با بذل مهریه موفق به دریافت صدور حکم طلاق می گردند.
چگونه از شوهرمان حق طلاق بگیریم؟
این سوالیست که بسیاری از زنان و یا دختران دم بخت از خود می پرسند اما صورت درست و حقوقی این سوال بدین صورت است که:
- چگونه از همسرمان وکالت در طلاق بگیریم؟
اگر در آستانه ازدواج قرار دارید می توانید این امر را از طریق شرط ضمن عقد به انجام برسانید ولی امکان مخالفت زوج با این شرط و به صورت مطلق، بسیار زیاد است.
اگر ازدواج کرده اید و هم اکنون به فکر دریافت وکالت در طلاق افتاده اید نیز دیر نشده است. بسیاری از زنان پس از سپری کردن یک دوره متارکه موفق به دریافت وکالت در طلاق می گردند. اما بسیاری از وکالت های صورت گرفته بدین صورت، معلق و کاملا مشروط بوده و همانگونه که در بالا توضیح دادیم اصولا مشروط به بذل مهریه می گردد.
مشاوره برای دریافت حق طلاق
در صورتی که پس از مطالعه این مقاله با سوالات متعددی در خصوص وکالت در طلاق و یا همان حق طلاق عامیانه مواجه شدید، می توانید با شماره تلفن هایی که در وب سایت ما قابل مشاهده است. تماس بگیرید و سوالات خود را مطرح کنید. علم حقوق بسیار فراتر از تصورات عموم اجتماع بوده و عدم دریافت مشاوره لازم در خصوص مسائل حقوقی می تواند شما را با مسائل عدیده ای روبرو سازد.
نحوه ارتباط با مرکز مشاوره حقوقی تلفنی پیام مشاور
مرکز مشاوره حقوقی «پیام مشاور» با استفاده از بهترین و مجرب ترین کارشناسان، وکلای دادگستری این افتخار را دارد، مشاوره حقوقی تلفنی شبانه روزی را برای خدمت به هموطنان عزیز عرضه نماید.
مردم شریف ایران می توانند جهت ارتباط با ما از سراسر کشور با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۹۴۵ از طریق تلفن ثابت بدون گرفتن کد و پیش شماره از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب تماس گرفته و مشکلات حقوقی، قضایی، خانوادگی، خود را مطرح کرده و بصورت فوری پاسخ خود را از ما دریافت کنند.
سلام خواهرم تصمیم به طلاق داره اما حق طلاق از شوهرش نداره چطور می تونه طلاق بگیره
با سلام با اعلام کراهت یا عسروحرج با طرح دعوای خانواده ضمن دادخواست طلاق خلع اقدام نمایند. البته در این نوع طلاق زوجه ضمن بخشش میزانی از مهر میتواند این نوع طلاق را مطرح نماید