0
طلاق غیابی

طلاق غیابی در چه شرایطی صادر می شود؟

تمایل به ازدواج و انتخاب همسر یکی از نیازهای طبیعی انسان است. ازدواج، پذیرش مسئولیت و تعهداتی هم به همراه دارد. با اینکه وفاداری در ازدواج شرط بقای زندگی بشری است اما گاهی مانع تعالی انسان می شود. شرایط دشواری را به وجود می آورد که شرع و عرف هم همراهی با آن را صلاح نمی دانند. طلاق غیابی یکی از راهکارهایی است که در مواقع اضطرار نه تنها برای مرد بلکه به زن هم حق طلاق داده می شود.

همانطور که زن وظیفه دارد از همسر خود تمکین کند و با او حسن معاشرت داشته باشد و در غیر این صورت اگر از حدود تکالیف معین شده بدون دلیل امتناع کند، ناشزه خوانده می شود.

در این صورت نفقه به او تعلق نمی گیرد؛ مرد هم حق ندارد بدون دلیل از حدود اختیاراتش در زندگی سوء استفاده کند و در مورد پرداخت نفقه همسرش کوتاهی کند. در صورتی که نیاز به وکیل تلفنی رایگان دارید با ما تماس بگیرید تا تمامی مراحل را برایتان بازگو کنیم.

طلاق غیابی از جانب زن

هنگامی که مرد مدت زمان طولانی مفقود باشد و هیچ خبری از او در دست نباشد زوجه در این شرایط می تواند درخواست طلاق بدهد. در چنین مواردی دادگاه سه نوبت آگهی در جراید کثیر الانتشار به فاصله یک ماه با هزینه خواهان منتشر می کند. اگر خبری از زوج نشود، همسرش می تواند پس از 6 ماه دادخواست طلاق غیابی بدهد. موسسه پیام مشاور در زمینه مشاوره طلاق رایگان میتواند بهترین گزینه برای دریافت مشاوره آنلاین و تلفنی برای حل مشکلات شما باشد.

در مواردی که زن با مشقت های تحمل ناپذیری روبرو باشد می تواند از دادگاه درخواست طلاق غیابی نماید. در این شرایط زن باید بتواند عسر و حرج خود را ثابت کند و دادگاه آن را احراز کند. عسر و حرج به این معناست که سختی های زندگی آنقدر شدید باشد که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل کرده باشد.

طلاق غیابی

معیار برای تعیین عسر و حرج عرف اجتماعی است. به موجب شرایط روحی زوجین و زمان و مکان و محیط زندگی تعیین می شود.

البته در مورد مصادیق عسر و حرج میان دادگاههای مختلف خانواده اندکی اختلاف وجود دارد. به همین دلیل بر اساس تبصره ماده 1130 قانون مدنی مواردی از شمول عسر و حرج تعیین شده است.

برخی موارد عُسر و حَرَج که زوجه می تواند اعلام کند:

1- ابتلای زوج به بیماریهای صعب العلاج روانی و یا هرگونه بیماری صعب العلاج دیگری که باعث اختلال در زندگی مشترک می شود.

2- بی اعتنایی کردن و اهانت کردن زوج، ضرب و شتم و هرگونه سوء رفتار زوج، خودداری از روابط زناشویی، روابط نامشروع، ازدواج مجدد و یا وفادار نبودن به زندگی زناشویی.

3- محکومیت زوج به زندان در صورتی که 5 سال یا بیشتر باشد.

با وجود چنین شرایطی که مصداق عسر و حرج محسوب می شود و اثبات شرایط غیر قابل تحمل، دادگاه برای صدور طلاق غیابی وارد عمل می شود.

در چنین شرایطی طلاق از حالت انحصاری خارج می شود. به زن نیز این حق داده می شود که از دادگاه تقاضای طلاق غیابی کند.

در این مورد به دستور حاکم شرع طلاق صادر می شود. از دیگر مواردی که زن حق تقاضای طلاق غیابی دارد مواردی است که زوج از پرداخت نفقه امتناع می کند. یکی از مصادیق عسر و حرج این است که زوج زندگی مشترک را ترک کرده باشد در این موارد نیز زن می تواند تقاضای طلاق غیابی دهد.

آیا طلاق غیابی می تواند از جانب مرد باشد؟

بر اساس قوانین ایران حق طلاق به مرد داده شده است و حتی اگر زن در دادگاه حاضر نشود حکم طلاق غیابی صادر می شود. امکان طلاق از طرف مرد وجود دارد اما پیش از ثبت طلاق باید حق و حقوق مالی همسرش را پرداخت نماید. مواردی مانند نفقه، اجرت المثل دوران زوجیت و.. که بر عهده مرد است.

طلاق غیابیدر مواردی که زن با عسر و حرج روبرو است برای اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه اجازه بررسی و قضاوت زندگی خود را بدهد و این را اثبات کند که با شرایط و وضعیت مشابه او زندگی بسیار سخت و تحمل ناپذیر است.

بر طبق ماده 1119 قانون مدنی بهتر است زوجین مواردی را که به نظرشان مخالف شرع و عرف شرایط زندگیشان است در شروط عقد لحاظ کنند. مانند: اینکه اگر مرد زن دیگری بگیرد یا نفقه ندهد، یا تا مدت معلومی غایب باشد، و یا اینکه زن را مورد سوء قصد قرار دهد، زن بتواند با مراجعه به دادگاه و اثبات شرایط، طلاق غیابی بگیرد.

حق طلاق زن

در مورد حق طلاق زن نیز باید گفت که زن می تواند در شرایط ضمن عقد نکاح یا در طی قراردادی مستقل از همسر خود وکالت برای طلاق دریافت کند.

البته داشتن این حق به این معنا نیست که زن هر زمان که بخواهد بدون حضور شوهر بتواند بسرعت طلاق بگیرد. بلکه این امر مستلزم دادخواست طلاق و صدور حکم طلاق غیابی از طریق دادگاه است.

بطور کلی روند رسیدگی به پرونده های طلاق از نوع غیابی همانند درخواست طلاق بصورت حضوری می باشد.

 روال و شیوه رسیدگی به آن به همان صورت است. تنها تفاوت در این است که در پرونده هایی که رأی دادگاه به طلاق غیابی صادر می شود.

این است که زوج در جلسات دادگاه خانواده شرکت نمی کند و پروسه ای برای نشر آگهی طی می شود. بنابراین روند رسیدگی و اجرای طلاق غیابی کمی طولانی تر است. در موارد غیبت زوج، همسرش می تواند پس از گذشت 6 ماه به استناد بند 1 و 8 عقدنامه برای طلاق اقدام نماید.

شرط طلاق غیابی چیست ؟

از شروط طلاق غیابی این است که باید هر کدام از زوجین باید محل زندگی خود را ترک کرده باشند. اگر زوج یا زوجه از منزل خارج شده باشند اما محل زندگی آنها مشخص باشد نمی توان طلاق غیابی گرفت.

بنابراین بر اساس ماده 1130 قانون مدنی زوجه باید با همراه داشتن دلایل و مدارک و شهود، آخریم محل اقامت زوج را اعلام کند و دادخواست طلاق به دلیل عسر و حرج بدهد. در این شرایط دادگاه رأی طلاق را صادر می نماید.

نحوه ارتباط با مرکز مشاوره حقوقی تلفنی پیام مشاور

مرکز مشاوره حقوقی «پیام مشاور» با استفاده از بهترین و مجرب ترین کارشناسان، وکلای دادگستری این افتخار را دارد، مشاوره حقوقی تلفنی را برای خدمت به هموطنان عزیز عرضه نماید.

مردم شریف ایران می توانند جهت ارتباط با ما از سراسر کشور با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۹۴۵ از طریق تلفن ثابت بدون گرفتن کد و پیش شماره از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب تماس گرفته و مشکلات حقوقی، قضایی، خانوادگی، خود را مطرح کرده و بصورت فوری پاسخ خود را از ما دریافت کنند.

مشاوره حقوقی تلفنی

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.