2
نفقه در دوران عقد

نفقه در دوران عقد به زن تعلق می گیرد؟

نفقه در دوران عقد از جمله مباحث بسيار مهم بوده است. اهميت اين موضوع اينجا روشن می شود که بر خلاف ازدواج های قديمی که فاصله دوران عقد و عروسي محدود بوده و غالبا از چند ماه بيشتر نمی شد.

در ازدواج هاي امروزه به دليل شرايط و احوالات زندگي مدرن فاصله دوران عقد تا عروسي بسيار طولاني تر شده است. بعنوان مثال زياد مي بينيم و مي شنويم که فاصله اين دوران براي بسياري از زوج ها يکسال، دو سال و حتي بيشتر به طول مي انجامد.

همين وضع اهميت پرداختن به نفقه در دوران عقد را آشکار می سازد. در صورتی که نیاز به مشاوره در زمینه نحوه محاسبه نفقه زن دارید با ما تماس بگیرید تا تمامی مراحل را برایتان توضیح دهیم. بر اساس قانون از زماني که عقد ازدواج دائم جاري مي شود، حقوق زوجين در مقابل يکديگر برقرار مي شود.

اما سوال اين است که آيا هزينه هاي زن در طول اين مدت بر عهدۀ شوهر است. و نفقه در دوران عقد وجود دارد يا خير؟

بر اساس قانون ، تمکينِ زن شرط دريافت نفقه وي از شوهر است (در این باره به مقاله شرایط پرداخت نفقه مراجعه کنید). اين در حالی است که در دوران قبل از عروسی تمکين وجود ندارد و اين مورد با عرف ايرانی مطابقت ندارد.

 آيا در حالي که زن تمکين نمي کند مي توان شوهر را ملزم به دادن نفقه کرد؟

 و يا مهم تر اين مورد که آيا در دادگاه براي اخذ نفقه هايي که شوهر نپرداخته و دادگاه قصد دارد شوهر را به پرداخت آنها ملزم نمايد. بر اساس ماده 1206  آيا مي توان نفقه دوران عقد رانيز محاسبه کرده و شوهر را بدان ها ملزم کرد؟

نفقه در دوران عقد

بر اساس ماده 1102 همين که نکاح بصورت صحيح بين زن و مرد واقع شد، تکاليف زوجين در مقابل يکديگر برقرار مي شود. يعني زن مي تواند حق نفقه خود را از شوهرش مطالبه نمايد. اما از طرف ديگر بر اساس ماده 1108 هرگاه که زن از وظايف خود در مقابل شوهر همانند تمکين امتناع کند. مستحق دريافت نفقه نخواهد بود. همانطور که بالاتر نيز بيان کرديم بر اساس عرف ايراني که مبناي حکم اغلب مراجع تقليد قرار گرفته است، زن در دوران عقد وظيفۀ تمکين ندارد.

چگونه مي توان گفت که زن درحالي که تمکين نمي کند مستحق دريافت نفقه مي باشد؟

 ماده 1085 را به نوعي مي توان استثنائي بر موضوع قبلي قلمداد کرد. بر اساس اين ماده در صورتي که مهريه حال باشد، زن مي تواند تا زماني که مهريه را تماما دريافت نکرده باشد از تمکين خود داري کند. که در اينصورت زن دوباره حق دريافت نفقه را خواهد داشت.

مورد ديگر جايي است که زن به حق حبس متوسل نشده است. اما به هرحال در صورتي که زن آمادگی خود را اعلام کرده است، مرد وي را به عروسي و شروع زندگي مشترک دعوت نمي کند. و يا اينکه اساسا قدرت مالي  عروسي کردن را ندارد. که در اين صورت نيز مي توان با استفاده از ماده 1102 که وظايف زن و شوهر را بعد از عقد صحيح لازم مي داند مطمئن شويم. که نفقه در دوران عقد براي زن وجود دارد.

زمانی که مرد مهريه را کامل پرداخت و زن را دعوت به شروع زندگي مشترک يا همان تمکين نمود ولی زن امتناع کرد، آيا در اينصورت نيز زن مستحق دريافت نفقه است؟

خير در اينصورت چون دليلي براي عدم تمکين زن وجود ندارد، اين شخص به دليل عدم تمکين مستحق دريافت نفقه نخواهد بود که در اين حالت زن ناشزه خوانده مي شود.

سخن آخر:  مستنبط از مواد 1102 و 1085 قانون مدني ايران، نفقه در دوران عقد ثابت است. و اين تصور که زن تنها زماني که به خانه شوهر برود نفقه مي گيرد اساسا باطل است.

مراجع تقليد هم در اين خصوص ديدگاه های مشابهی دارند. ازجمله اين مراجع فتواي آيت الله سيستاني در منهاج الصالحين ايشان است که نفقه در دوران عقد را ثابت مي داند. هم چنين حضرت امام خميني نيز در کتاب مجموعه نظريات مشورتي فقهي در امور حقوقي بيان مي فرماید: « اگر زن پس از عقد تمکين نکرده باشد. تا گرفتن مهریه خود تمکين نکرده که در اين حالت مستحق نفقه است».

نحوه ارتباط با مرکز مشاوره حقوقی تلفنی پیام مشاور

مرکز مشاوره حقوقی « پیام مشاور » با استفاده از بهترین و مجرب ترین کارشناسان، وکلای دادگستری این افتخار را دارد. مشاوره حقوقی تلفنی شبانه روزی را برای خدمت به هموطنان عزیز عرضه نماید.

مشاوره حقوقی تلفنی

2 دیدگاه

2 دیدگاه در “نفقه در دوران عقد به زن تعلق می گیرد؟
  1. نفقه چیست

    1. به طور خلاصه نفقه عبارت است از همه نیاز های متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، خوراک، پوشاک، اسباب و اثاثیه منزل، هزینه های درمانی و بهداشتی، خادم در صورت عادت یا احتیاج بدلیل وجود نقصان یا بیماری زن.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.