استرداد جهیزیه چگونه انجام می شود؟ (با سیاهه یا بدون آن)
استرداد جهیزیه چیست؟ و چگونه انجام می شود؟ جهیزیه طبق آداب و رسوم، شامل لوازم منزل می باشد. که توسط خانواده عروس برای شروع زندگی عروس و داماد تهیه میشود.
آنچه که بر آن یقین داریم این است که عروس میتواند هر زمان که اراده کرد، جهیزیه خود را از منزل خارج نماید. در این باره حتی به اذن شوهر هم نیازی نیست.
در واقع باید بدانیم استفاده شوهر از آن اجناس صرفا بر اساس حکم حسن معاشرت بوده و مالکیتی بر این اموال از جانب شوهر وجود ندارد. به هر حال آنچه مهم است این است که خانم در صورت عدم رضایت مبنی بر استفاده شوهر از اموال، بایستی اموال را خارج سازد. و اینطور نیست که اموال در منزل بماند و خانم، شوهرش را از استفاده از این اموال منع کند.
در بعضی از خانواده ها از جهیزیه سیاهه برداری می کنند. این کار الزامات خاصی دارد از جمله اینکه مشخصات اموال باید در آن به طور صریح ذکر شود. فی المثل اگر یک تلویزیون آورده شده ذکر شود چه نوع تلویزیونی بوده، ال سی دی بوده یا ال ای دی بوده و چه اندازه بزرگی داشته و…
در صورتی که نیاز به وکیل تلفنی رایگان دارید با ما تماس بگیرید تا تمامی مراحل را برایتان بازگو کنیم.
شکایت از شوهر به خاطر خراب شدن جهیزیه:
شوهر مسئولیتی در باب خرابی جهیزیه ندارد مگر آنکه تعمدی در کار باشد. یعنی به فرض بخاطر اختلافاتی که با همسرش داشته دست به تخریب عمدی و نابودی اسباب و اثاثیه بزند.
در مورد دیگری که میتوان بدان اشاره کرد، فروش جهیزیه توسط شوهر است. اگر شوهر جهیزیه را بدون اجازه همسر بفروشد، زن میتواند به جرم فروش مال غیر علیه شوهر خود طرح دعوی کند.
جال اگر زن تصمیم گرفت که جهیزیه را از منزل خارج کند و شوهرش مانع شود، چه باید کرد؟
در اینجا باید گفت که وی میتواند به دفاتر خدمات قضایی رجوع نموده و دادخواست استرداد جهیزیه را ثبت نماید. البته برای این امر باید اصل شناسنامه، کارت ملی، سند ازدواج و سیاهه اقلام جهیزیه را همراه داشته باشد. مرجع رسیدگی به این دعوی، با در نظر گرفتن مبلغ خواسته خانم، دادگاه یا بعضا شورای حل اختلاف می باشد.
در زمان جلسه رسیدگی خانم برای استرداد جهیزیه باید چند مورد را اثبات نماید:
1.جهیزیه ای که در سیاهه نگاشته شده، در مالکیت اوست.
2.جهیزیه به منزل شوهر برده شده.
3.جهیزیه همچنان باقی است و در طی سالیان مستهلک و نابود نشده.
4.مرد از خروج جهیزیه ممانعت میکند.
خانم میتواند در اثبات موارد بالا از شهود و یا تامین دلیل بهره ببرد.
فرایند صدور حکم استرداد جهیزیه خیلی زمانبر نبوده و نیازمند زمانی بالغ بر 10 روز الی 2 ماه میباشد. مشروط بر اینکه سیاهه موجود باشد.
ممکن است در این باب سیاه برداری انجام نشده باشد، در اینصورت استرداد جهیزیه مشکل میشود. اگر خانم فاکتورهای خرید خود را دارا باشد، یا حداقل قبض باربری را که اموال را به خانه شوهر رسانده داشته باشد میتواند اقدام کند یا از شورای حل اختلاف تقاضای تامین دلیل کند.
پس استفاده شوهر از این اموال مانعی ندارد و وی در حکم امین است اما از زمان طلب اموال توسط خانم برای استرداد جهیزیه ، وی مسئول هرگونه تلف و نقصی است که ممکن است در اموال پیش بیاید.
در دادگاه یا شورای حل اختلاف چه اتفاقی رخ میدهد؟
دادگاه یا شورا، دلایل خانم را بررسی کرده و یا به صدور قرار معاینه محلی یا قرار تحقیق، صورت جلسه ای تنظیم میکند. اینجا خانم میتواند درخواست تامین خواسته دهد تا باقی ماند اموال و تصرف شوهر بر اموال را احراز نماید. موسسه پیام مشاور در زمینه مشاوره طلاق رایگان میتواند بهترین گزینه برای دریافت مشاوره آنلاین و تلفنی برای حل مشکلات شما باشد.
مدت زمان اعتراض به حکم استرداد جهیزیه چقدر است؟
پس از صدور حکم ظرف 20 روز حکم قابل اعتراض می باشد.
ممکن است موردی پیش بیاید که طی آن اموال از نظر خانم پنهان شود. یعنی شوهر اموال را از دسترس خارج کند. در اینجا خانم میبایست با رجوع به اجرای احکام درخواستی ارائه بدهد تا مبنی بر آن معادل ارزش ریالی جهیزیه وی، از اموال شوهر توقیف شود.
اگر اموال جهیزیه در طول سالیان مستهلک شود، خانم نمیتواند در باب استرداد جهیزیه دادخواستی بدهد. زیر در این باب نه تقصیر و تعمدی از همسر بوده و نه مورد دیگری. بلکه استهلاک اسباب امری عادی و اجتناب ناپذیر بوده است.
سوالی که ممکن است مطرح گردد این است که آیا زوجه میتواند تمام اموال خانه را ببرد؟
خیر، حکم استرداد جهیزیه بر اساس سیاهه و اسناد و مدارکی که دال بر خرید اجناس توسط زوجه باشد صادر میگردد. ممکن است اموال توسط شوهر خریداری شده باشد که در اینصورت این اموال قابل استرداد نیستند.
هزینه استرداد جهیزیه به چه شکلی است؟
بعد از تقدیم دادخواست، ابلاغیه ای از شورای حل اختلاف ارسال میگردد که طی آن مبلغی بایستی به حساب صندوق دولت واریز گردد. این مبلغ جهت تودیع خسارات احتمالی است. و اینکه توقیف، مستلزم واریز این مبلغ است و گرنه اقداماتی صورت نمیگیرد.
سیاهه به چه اشکالی ممکن است تنظیم گردد؟
سیاهه میتواند توسط خانواده عروس تنظیم شود. و به امضای داماد برسد. یا اینکه در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود که در آنصورت حکم سند رسمی را پیدا میکند و دارای اعتبار بیشتری خواهد بود. میتوان امضای داماد را هم در دفتر خانه گواهی کرد که در صورت دیگر نمیتوان به آن ادعای جعل و انکار و تردید نمود. اما در جامعه ما این تبدیل به یک عرف نشده است. نکته ای که در باب سیاهه باید دقت کرد این است که حتما به امضای داماد و و چند نفر از امضای خانواده او برسد زیرا سیاهه بی امضا چندان کارایی ندارد. بهتر است دراین مورد شهود هم داشته باشیم که به سیاهه اعتبار بیشتری ببخشد.
جهیزیه اموالی است که متعلق به زوجه است و طبعا اگر زمانی خانم فوت کند، اموالی که از او بجای می ماند به میزان سهم الارث به ورثه تعلق میگیرد. یعنی اگر زوج و زوجه صاحب فرزند باشند یک چهارم اموال به مرد ارث میرسد. و اگر صاحب فرزندی نباشند، یک دوم اموال به مرد به ارث می رسد. و بقیه اموال میان سایر وراث تقسیم میشود.
مرکز مشاوره حقوقی «پیام مشاور» با استفاده از بهترین و مجرب ترین کارشناسان، وکلای دادگستری این افتخار را دارد، مشاوره حقوقی تلفنی شبانه روزی را برای خدمت به هموطنان عزیز عرضه نماید. مردم شریف ایران می توانند جهت ارتباط با ما از سراسر کشور با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۹۴۵ از طریق تلفن ثابت بدون گرفتن کد و پیش شماره از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب تماس گرفته و مشکلات حقوقی، قضایی، خانوادگی، خود را مطرح کرده و بصورت فوری پاسخ خود را از ما دریافت کنند.